Άνδρας τιμωρείται με φυλάκιση γιατί αρνήθηκε να δώσει το συνθηματικό του iPhone του | Digital Cube

Δωρεάν αποστολή/παράδοση με ACS Πανελλαδικά

211 411 6454

Digital Cube

Άνδρας τιμωρείται με φυλάκιση γιατί αρνήθηκε να δώσει το συνθηματικό του iPhone του

Ένας άνδρας καταδικάστηκε σε 6-μηνη φυλάκιση γιατί αρνήθηκε να δώσει το συνθηματικό του iPhone του στο δικαστήριο.

Στη Φλόριντα των ΗΠΑ, ένας άνδρας τιμωρήθηκε με 6-μηνη φυλάκιση λόγω άρνησης να δώσει το συνθηματικό του iPhone του στο δικαστήριο, ενώ ένας άλλος – για τον ίδιο και πάλι λόγο – δεν τιμωρήθηκε καθόλου.

Ο 41 χρόνων Christopher Wheeler, κάτοικος Χόλιγουντ, οδηγήθηκε στα κρατητήρια γιατί αρνήθηκε να δώσει το συνθηματικό του iPhone του, κάτι που θεωρήθηκε από το δικαστή ως ασέβεια προς το δικαστήριο. Ο ίδιος διατείνεται ότι το έδωσε στην αστυνομία, όμως το εν λόγω συνθηματικό δεν ξεκλείδωνε το iPhone, σύμφωνα με τη Miami Herald.

Οι αρχές εξέταζαν τον Wheeler για παιδική κακοποίηση. Το περιστατικό από μόνο του μπορεί να περνούσε στα ψιλά, αν δεν συνέβαινε κι ένα άλλο. Την ίδια μέρα που ο Wheeler τέθηκε υπό κράτηση, σε άλλη δικαστική αίθουσα, ένας άλλος άνδρας αρνήθηκε επίσης να δώσει το συνθηματικό του χωρίς όμως να υποστεί οποιεσδήποτε συνέπειες.

Ο Wesley Victor, κατηγορούμενος για εκβιασμό, είπε πως δεν μπορούσε να θυμηθεί το συνθηματικό του iPhone του. Ο δικαστής στη συγκεκριμένη υπόθεση είπε πως δεν υπήρχε τρόπος να αποδειχθεί, αν ο Wesley θυμόταν πράγματι το συνθηματικό του ή όχι. Ο Wesley Victor και η φιλενάδα του, Hencha Voigt, κατηγορούνται για εκβιασμό ενός σταρ του Χόλιγουντ από τον οποίο ζητούσαν 18.000$ για να μη δημοσιοποιήσουν κάποιες κασέτες του. Η Hencha Voigt επίσης έδωσε λάθος συνθηματικό στις αρχές και θα περάσει από το δικαστήριο την επόμενη βδομάδα για να εξηγήσει το γιατί.

Οι δύο διαφορετικές υποθέσεις δείχνουν τον πόλεμο που μαίνεται όσον αφορά την κρυπτογράφηση και το απόρρητο των πολιτών στα θέματα εφαρμογής του νόμου. Κι ενώ υπάρχει προστασία του απορρήτου από το Σύνταγμα των ΗΠΑ, ένας δικαστής παρομοίασε το συνθηματικό με το κλειδί ενός χρηματοκιβωτίου που τα δικαστήρια μπορούν να ζητήσουν από κατηγορουμένους χωρίς να θεωρείται ότι παραβιάζεται το απόρρητό τους. Η αλήθεια είναι ότι μπορούν να ζητήσουν το κλειδί, αλλά όχι τον κωδικό ενός χρηματοκιβωτίου. Οπότε τι γίνεται τελικά με το συνθηματικό ενός smartphone; Και ακόμη περισσότερο με το δαχτυλικό αποτύπωμα που τα δικαστήρια αποφάσισαν ότι η αστυνομία έχει δικαίωμα να ζητήσει;

Άλλο δικαστήριο έκρινε ότι οι αρχές μπορούν να ζητήσουν και να λάβουν το συνθηματικό ενός smartphone αν γνωρίζουν τι πρόκειται να βρουν μέσα σε αυτό. Η κατάσταση είναι μύλος όπως βλέπετε, αλλά μάλλον πάμε για άρση του απορρήτου τελικά.