Μπαταρία άμεσης φόρτισης; | Digital Cube

Δωρεάν αποστολή/παράδοση με ACS Πανελλαδικά

211 411 6454

Digital Cube

Μπαταρία άμεσης φόρτισης;

Τι θα λέγατε για μια μπαταρία που φορτίζει αμέσως;

Αν πιστέψουμε όλη τη φασαρία που γίνεται τελευταίως, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έρχονται για να σώσουν τον πλανήτη. Αν βέβαια μπορέσουμε να λυτρωθούμε από την τυραννία του πετρελαίου η οποία στηρίζεται από άλλες αιτίες και όχι γιατί το έχουμε τόση ανάγκη. Βέβαια πρέπει να γίνουν πολλές αλλαγές και σε πολλά συστήματα, τεράστιες επενδύσεις, αλλαγές νοοτροπιών κλπ, κλπ.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Purdue της Ινδιάνα όμως, πιστεύουν ότι έχουν μια από τις απαντήσεις του προβλήματος.  Εργάζονται πάνω σε μια τεχνολογία που παρέχει άμεση φόρτιση, φιλική προς το περιβάλλον, ασφαλής και οικονομικά προσιτή.

Οι υπάρχουσες μέθοδοι φόρτισης είναι άβολες δεσμευτικές λόγω του χρόνου που απαιτείται για τη φόρτιση και της δέσμευσης σε μια τοποθεσία μέχρι να τελειώσει η φόρτιση και απαιτούν ο οδηγός να πρέπει να περιμένει σε ένα μέρος μέχρι το πέρας της φόρτισης. Κάτι που δε θα μπορούσε να γίνει σε ένα ταξίδι. Εκεί που γεμίζεις βενζίνη σε μερικά λεπτά, να πρέπει να περιμένεις κάποιες ώρες για μια επαναφόρτιση.

Η ιδέα που ερευνάται στο Purdue έχει να κάνει με τη ήδη φορτισμένων ηλεκτρολυτικών υγρών που θα συμπληρώνονται σε μια άδεια μπαταρία και θα την επαναφορτίζουν άμεσα. Κι έτσι, η επαναφόρτιση μιας άδειας μπαταρίας θα είναι μια παρόμοια μέθοδος με την πλήρωση του τεπόζιτου βενζίνης σε ένα βενζινάδικο. Τα χρησιμοποιημένα υγρά θα συλλέγονται και θα δίνονται στα εργοστάσια για άλλες χρήσεις ή ανακατεργασία, όπως γίνεται και με τα χρησιμοποιημένα λάδια μηχανής.

Ο καθηγητής Cushman του Πανεπιστημίου λέει:

Αντί για κατεργασία πετρελαίου, τα εργοστάσια ραφιναρίσματος θα κατεργάζονται τα χρησιμοποιημένα ηλεκτρολυτικά υγρά κι αντί να παράγουν γκάζι (σαν αποτέλεσμα κατεργασίας), θα παράγουν μίγμα νερού και αιθανόλης ή μεθανόλης για τη χρήση τους σε νέα υγρά που θα δίνουν ενέργεια σε μπαταρίες.»

Αυτού του είδους οι μπαταρίες είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα και θα μπορούσε να βοηθήσει στην. τελική επικράτηση των ηλεκτρικών οχημάτων στους δρόμους τα επόμενα χρόνια. Αν μάλιστα καταφέρουν και προωθήσουν αυτή την τεχνολογία με κάποιο τρόπο και σε μπαταρίες κινητών και άλλων φορητών συσκευών, τότε μπορεί να δούμε μια νέα τεχνολογική επανάσταση.