Χρήστες Mac, γνωρίστε το APFS, το νέο σύστημα αρχείων του macOS | Digital Cube

Δωρεάν αποστολή/παράδοση με ACS Πανελλαδικά

211 411 6454

Digital Cube

Χρήστες Mac, γνωρίστε το APFS, το νέο σύστημα αρχείων του macOS

Το νέο macOS έρχεται με ένα νέο και πολύ καλύτερο σύστημα αρχείων. Γνωρίστε το.

Στην περασμένη WWDC,η Apple ανακοίνωσε ότι το APFS θα είναι το νέο στάνταρ σύστημα αρχείων στο επερχόμενο νέο macOS – ονόματι High Sierra. Και αυτά είναι σπουδαία νέα. Και να ο λόγος.

Πέρυσι η Apple παρουσίασε το νέο της σύστημα αρχείων στους κατασκευαστές λογισμικού σκοπεύοντας το λανσάρισμά του για το 2017. Το macOS έχει πυρήνα UNIX από κάτω, κάτι που κάνει εύκολη την αλλαγή και προσθήκη νέων συστημάτων αρχείων, οπότε, το APFS είναι εύκολο να γίνει το νέο στάνταρ για το macOS όπως έγινε και για το iOS.

Σπουδαία χαρακτηριστικά

Το APFS έχει κάποια πολύ σπουδαία χαρακτηριστικά.

  • Διακριτότητα της χρονοσήμανσης σε νανοδευτερόλεπτα (Nanosecond timestamp granularity): σημαντικό στοιχείο για αποτελεσματική αρχειοθέτηση και συστήματα με συμπλέγματα (clustered systems).
  • Υποστήριξη TRIM: το TRIM βοηθάει την καλύτερη διαχείριση των σκληρών δίσκων και ιδιαίτερα των νέων SSD. Το APFS τρέχει τις λειτουργίες TRIM ασύγχρονα και επιβεβαιώνει τη ορθή αποθήκευση των μεταδεδομένων στο δίσκο.
  • Αντιγραφή εγγραφής μεταδεδομένων (Copy-on-write metadata): βοηθάει στην διάσωση δεδομένων σε περίπτωση ζημιάς (crash) του συστήματος.
  • Ευέλικτη τοπική κρυπτογράφηση(Flexible native encryption):Επιλογή διαφορετικών ειδών κρυπτογράφησης για κάθε τόμο με σύστημα APFS, συμπεριλαμβανομένων των κρυπτογραφήσεων πολλαπλών κλειδιών με κλειδιά ανά αρχείο και διαφορετικά κλειδιά για ευαίσθητα αρχεία.
  • Τοπικό SMB: το SMB αφορά τον τρόπο διαμοιρασμού δεδομένων σε δίκτυα εκτός της πλατφόρμας της Apple.
  • 64-bit inodes:το APFS υποστηρίζει 9 πεντάκις εκατομμύρια αρχεία σε ένα και μοναδικό τόμο.

Νέα επαγγελματικά χαρακτηριστικά

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά προστατεύουν την ακεραιότητα οποιουδήποτε μοντέρνου συστήματος, αλλά παρακάτω υπάρχουν κι άλλα χαρακτηριστικά που οι επαγγελματίες θα λατρέψουν.

  • Βελτιστοποίηση SSD δίσκων: το APFS περιλαμβάνει μια νέα λειτουργία για τους SSD δίσκους, την Συνένωση Εγγραφών (Write coalescing). Τα δεδομένα σε ένα SSD γράφονται αργά όταν είναι σε πολλά μικρά τμήματα, οπότε, αντί για αυτό, το APFS θα κάνει συνένωση σε ομάδες και θα κάνει μια μεγάλη εγγραφή υψηλής απόδοσης.
  • Κατάργηση διαμερισματοποίησης (No more repartitioning):οι τόμοι APFS μπορούν να αυξομειώνονται δυναμικά ανάλογα με τις ανάγκες και μέχρι το μέγιστο της χωρητικότητας του μέσου αποθήκευσης.
  • Κλωνοποίηση (Cloning): η Κλωνοποίηση δημιουργεί αντίγραφο των δεδομένων ενός αρχείου (ή καταλόγου), χωρίς να χρειάζεται επιπλέον χώρο στο αποθηκευτικό μέσον. Καθώς ο κλώνος μετατρέπεται, αλλάζουν μόνο τα τμήματα αυτά που απαιτούνται και εγγράφονται σε νέες θέσεις. Μπορούμε να έχουμε πολλαπλές εκδόσεις ενός αρχείου με πολύ μικρό επιπλέον χώρο.
  • Στιγμιότυπα (Snapshots): συχνά συναντάται στα αποθηκευτικά μέσα των επιχειρήσεων και αποτελεί – το στιγμιότυπο – στιγμιαίες εγγραφές που μόνο αναγιγνώσκονται (read only) και αφορούν το σύστημα αρχείων μας. Όταν επέρχονται μεταβολές, τα παλιά στιγμιότυπα φυλάσσονται για τυχόν ανάκτηση σε περίπτωση βλάβης ή δυσλειτουργίας. Πολύ χρήσιμο σε περιπτώσεις επίθεσης από ιούς και κακόβουλο λογισμικό εν γένει.

Εννοείται ότι τα Time Machine και FileVault λειτουργούν πια με σύστημα APFS.

Η μετάβαση της Apple στο APFS έπρεπε να έχει έλθει εδώ και μια δεκαετία. Συχνά παρατηρούνται χαλασμένα αρχεία σε συστήματα με πολύ μεγάλες χωρητικότητες και εκατομμύρια αρχεία, που παράγονται από αστοχίες του μέχρι τώρα συστήματος HFS+.

Οπότε με χαρά το περιμένουμε.