Δικαστής αποφασίζει ότι το Facebook μπορεί να μας παρακολουθεί πάντα! | Digital Cube

Δωρεάν αποστολή/παράδοση με ACS Πανελλαδικά

211 411 6454

Digital Cube

Δικαστής αποφασίζει ότι το Facebook μπορεί να μας παρακολουθεί πάντα!

Δικαστήριο στις ΗΠΑ αποφάσισε ότι το Facebook μπορεί να παρακολουθεί τις κινήσεις μας στο Web και αφού βγούμε από το κοινωνικό δίκτυο!

Ένας δικαστής απέρριψε μήνυση που έγινε κατά του Facebook για την παρακολούθηση των χρηστών ακόμη κι αν δεν είναι συνδεδεμένοι σε αυτό.

Οι ενάγοντες κατηγόρησαν το Facebook ότι χρησιμοποιούσε τα πλήκτρα «Μου αρέσει» σε άλλα κοινωνικά δίκτυα για να παρακολουθήσει τις προτιμήσεις των χρηστών και ποιες σελίδες επισκέπτονταν κι έτσι να μπορεί να δημιουργήσει λεπτομερείς βάσεις δεδομένων του ιστορικού τους στο Internet. Οι ενάγοντες κατηγόρησαν το Facebook ότι αυτές οι πρακτικές του παραβιάζουν ομοσπονδιακούς και πολιτειακούς νόμους που απαγορεύουν την παρακολούθηση και προστατεύουν το απόρρητο.

Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ στο Σαν Χοζέ της Καλιφόρνια, Edward Davila, απέρριψε την υπόθεση με το σκεπτικό ότι οι ενάγοντες απέτυχαν να αποδείξουν ότι είχαν όντως κάποιες λογικές απαιτήσεις όσον αφορά το απόρρητο, ή ότι υπέφεραν από οποιαδήποτε ρεαλιστική οικονομική ζημία ή απώλεια λόγω αυτού.

Ο Edward Davila δήλωσε ότι οι ενάγοντες θα μπορούσαν να έχουν λάβει μέτρα προκειμένου να προστατεύσουν το απόρρητο της πλοήγησής τους στο Internet, με τη χρήση ενός VPN επί παραδείγματι, ή χρησιμοποιώντας τη δυνατότητα ιδιωτικής πλοήγησης που παρέχουν οι περισσότεροι browser, και επίσης απέτυχαν να αποδείξουν ότι το Facebook υπεισήλθε παρανόμως ή κρυφάκουσε τις επικοινωνίες τους καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

«Η εισβολή του Facebook μπορούσε να αποφευχθεί με ευκολία, αλλά οι ενάγοντες επέλεξαν να μην το κάνουν», είπε ο δικαστής που επίσης απέρριψε μια αντίστοιχη προηγούμενη περίπτωση, τον Οκτώβριο του 2015, που διαρκούσε 5 χρόνια.

Η χρήση του πλήκτρου «Μου αρέσει» (Like) σε ένα οποιοδήποτε ιστότοπο, διαμοιράζει αυτόματα το περιεχόμενό του στο Facebook και στο σέρβερ όπου βρίσκεται η σελίδα αυτή.

«Το γεγονός ότι ο browser ενός χρήστη στέλνει αυτόματα την ίδια πληροφορία και στα δύο μέλη, δεν αποτελεί απόδειξη παραβίασης του ενός εκ των δύο στο απόρρητο των επικοινωνιών του χρήστη με τον έτερο», είπε ο Edward Davila.

Ο μηχανικός του Facebook Gregg Stefancik, απαντώντας στον Αυστραλό internet security blogger Nik Cubrilovic, που πρώτος ανακάλυψε τη λειτουργία αυτή το 2011, επιβεβαίωσε ότι το Facebook διατηρεί cookies που συνεχίζουν να ελέγχουν και μετά την έξοδο του χρήστη, αλλά για λόγους ασφαλείας και προστασίας του λογαριασμού του και ότι η εταιρία δεν παρακολουθεί τους χρήστες, ούτε πουλάει τις προσωπικές τους πληροφορίες σε τρίτους.

Ωστόσο, το Facebook άρχισε από το 2014 να χρησιμοποιεί τα δεδομένα πλοήγησης των χρηστών για την αποστολή σε αυτούς στοχευμένων διαφημίσεων. Για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των χρηστών όμως, το Facebook έχει δώσει τη δυνατότητα της απενεργοποίησης αυτού του χαρακτηριστικού μέσα στις ρυθμίσεις του λογαριασμού του κάθε χρήστη.

«Είμαστε ευχαριστημένοι με την απόφαση του δικαστηρίου», δήλωσε αντιπρόσωπος του Facebook.