Δικαστής στις ΗΠΑ αρνείται να απορρίψει τη μήνυση ενάντια στην Qualcomm | Digital Cube

Δωρεάν αποστολή/παράδοση με ACS Πανελλαδικά

211 411 6454

Digital Cube

Δικαστής στις ΗΠΑ αρνείται να απορρίψει τη μήνυση ενάντια στην Qualcomm

Η περιπέτειες της Qualcomm με το αμερικάνικο δημόσιο, για μονοπωλιακές πρακτικές, δεν τελειώνουν.

Ομοσπονδιακή δικαστής των ΗΠΑ, αρνήθηκε την άρση των κατηγοριών του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ για μονοπωλιακές πρακτικές της Qualcomm. Αυτό σημαίνει ότι η γνωστή εταιρία επεξεργαστών και άλλων τσιπ, θα χρειαστεί τώρα να αντιμετωπίσει και το αμερικάνικο δημόσιο, πέρα από τη δικαστική διαμάχη της με την Apple ύψους 1 δις δολαρίων.

Η περιφερειακή δικαστής των ΗΠΑ Lucy Koh, έβγαλε απόφαση πριν μερικές μέρες, δηλώνοντας ότι αν οι κατηγορίες του Υπουργείου Εμπορίου ευσταθούν, η Qualcomm έχει επιδείξει συμπεριφορά η οποία είναι ενάντια στον ανταγωνισμό. Η υπηρεσία του Υπουργείου κατέθεσε μήνυση ενάντια στην εταιρία του Σαν Ντιέγκο, τον Ιανουάριο, ισχυριζόμενη ότι η Qualcomm χρησιμοποιεί μονοπωλιακές πρακτικές προκειμένου να διατηρήσει το μονοπώλιό της όσον αφορά τους επεξεργαστές που πουλάει.

Σαν απόδειξη η υπηρεσία κατέθεσε τα πειστήρια της γνωστής τακτικής της Qualcomm «χωρίς άδεια δεν έχει επεξεργαστή» – σύμφωνα με την οποία, η Qualcomm αρνείται την πώληση τσιπς σε δυνητικούς αγοραστές αν δε δεχτούν να υπογράψουν ότι αποδέχονται τα πνευματικά δικαιώματα για τις πατέντες της εταιρίας και να καταβάλουν τα αντίστοιχα ποσά.

Επιπλέον αυτού, το Υπουργείο ισχυρίζεται ότι η Qualcomm χρησιμοποιεί και άλλου είδους μονοπωλιακές πρακτικές, όπως την άρνηση να παράσχει άδειες για τη χρήση των προϊόντων της σε ανταγωνιστές της.

Η Qualcomm από τη μεριά της, εμμένει στη θέση της ότι όλες αυτές οι κατηγορίες δεν αποτελούν μονοπωλιακές πρακτικές – ακόμη κι αν αποδειχθούν αληθείς. Η εταιρία ζήτησε από τη δικαστή να απορρίψει την υπόθεση, με τον ισχυρισμό ότι οι κατηγορίες δεν ευσταθούν.

Πέραν τούτου, η Qualcomm βρίσκεται και σε μια έντονη δικαστική διαμάχη με την Apple. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η εταιρία του Cupertino ανανέωσε τα παράπονά της ενάντια στην Qualcomm ισχυριζόμενη ότι οι παράνομες πρακτικές της ζημιώνουν τόσο την Apple, όσο και ολόκληρη τη βιομηχανία.

Από τον Απρίλιο, η Apple έχει σταματήσει να πληρώνει δικαιώματα στην Qualcomm, μέχρι να αποφασίσουν τα δικαστήρια. Σε ανταπάντηση, η Qualcomm έκανε μήνυση σε διάφορους προμηθευτές της Apple – μια κίνηση που θεωρήθηκε από τη δεύτερη, σαν απόδειξη των άδικων μεθόδων της πρώτης προς όλους.