Ένα επαναστατικό σύστημα ξυπνάει κουρασμένους οδηγούς | Digital Cube

Δωρεάν αποστολή/παράδοση με ACS Πανελλαδικά

211 411 6454

Digital Cube

Ένα επαναστατικό σύστημα ξυπνάει κουρασμένους οδηγούς

Ένα απλό και επαναστατικό σύστημα ξυπνάει κουρασμένους οδηγούς για την αποφυγή δυστυχημάτων.

Μια ομάδα ερευνητών σε Πανεπιστήμιο του Hong Kong, ανέπτυξαν ένα σύστημα που επιβραβεύθηκε, το οποίο μπορεί να αναγνωρίσει έναν κουρασμένο οδηγό που ετοιμάζεται να αποκοιμηθεί στο τιμόνι και στέλνει σήμα συναγερμού σε μια απλή εφαρμογή για smartphone.

Η ομάδα του Hong Kong Baptist University, καθοδηγούμενη από τον καθηγητή Cheung Yiu-ming, απέσπασε και τα δύο βραβεία της 45ης Διεθνούς Έκθεσης Εφευρέσεων στη Γενεύη τον Απρίλιο του 2017. Επίσης, κατέθεσε αίτηση δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας στις ΗΠΑ για να μπορεί να εμπορευτεί το σύστημα.

Εκμεταλλευόμενη τη δυνατότητα όλων των smartphone να καταγράφουν βίντεο, η εφαρμογή παρακολουθεί τον οδηγό, καταγράφοντας κυρίως τις κινήσεις των βλεφάρων και τη θέση του κεφαλιού, που είναι τα κυριότερα συμπτώματα για την ανίχνευση της υπνηλίας.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ένας οδηγός, είναι να στηρίξει το smartphone του σε μια βάση κοντά στο τιμόνι με την εμπρόσθια κάμερα να κοιτάει προς αυτόν. Μόλις η κάμερα ανιχνεύσει τα συμπτώματα κούρασης και την αρχή υπνηλίας του οδηγού, ένας συναγερμός αποστέλλεται στην εφαρμογή, που αμέσως στέλνει σήματα για να τον ξυπνήσει. Για να βεβαιωθεί ότι ο οδηγός είναι όντως ξύπνιος, ο συναγερμός μπορεί να ακυρωθεί μόνο με την επέμβασή του, είτε με το χέρι, είτε φωνητικά.

Δεν χρειάζονται άλλες συσκευές για τη λειτουργία του συστήματος, κάνοντάς το έτσι φθηνό, φορητό (μιας και είναι στο smartphone μας) και απλό στην εφαρμογή και τη λειτουργία του. Επίσης υποστηρίζει ενημερώσεις μέσω δικτύου και μπορεί να χρησιμοποιεί ταυτόχρονα την οπίσθια κάμερα του smartphone για την καταγραφή του ταξιδιού.

Σύμφωνα με στατιστικές της κυβέρνησης των ΗΠΑ, το 31% των δυστυχημάτων που αφορούν τα αυτοκίνητα βαρέος τύπου (όπως φορτηγά) έχουν να κάνουν με την κούραση. Το αποτέλεσμα είναι ζημίες της τάξεως των 3 δις δολαρίων κατ’ έτος.

Οπωσδήποτε, αν και είναι χρήσιμο για κάθε οδηγό, το σύστημα της εφαρμογής αυτής είναι ιδιαίτερα εφαρμόσιμο στους επαγγελματίες οδηγούς, που οδηγούν πολλές ώρες. Από την άλλη, οι εταιρίες μπορούν να το εγκαταστήσουν στους στόλους των οχημάτων τους και οι ασφαλιστικές μπορεί να απαιτήσουν ακόμη την υποχρεωτική εγκατάστασή του από τους επαγγελματίες.

Σίγουρα πρόκειται για μια φθηνή λύση που θα σώσει αναρίθμητες ζωές με την ορθή εφαρμογή της.