Ερευνητές αποκαλύπτουν το πώς να βρίσκουμε τις συσκευές ελέγχου της αστυνομίας | Digital Cube

Δωρεάν αποστολή/παράδοση με ACS Πανελλαδικά

211 411 6454

Digital Cube

Ερευνητές αποκαλύπτουν το πώς να βρίσκουμε τις συσκευές ελέγχου της αστυνομίας

Ερευνητές δείχνουν τον τρόπο να ανακαλύπτουμε τις συσκευές παρακολούθησης της αστυνομίας.

Μια ομάδα ερευνητών σε θέματα ασφαλείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, βρήκε ένα τρόπο να ανακαλύπτουμε τις συσκευές παρακολούθησης της αστυνομίας γνωστές και σαν Stingrays.

Τα Stingrays είναι ψεύτικοι πύργοι τηλεφωνίας που παρακολουθούν την τοποθεσία των γύρω τους smartphone, αλλά επίσης μπορούν και να παρακολουθούν τις συνομιλίες και την ανταλλαγή μηνυμάτων των χρηστών τους. Παρόλο που εν γένει οι συσκευές αυτές είναι τυλιγμένες σε ένα πέπλο μυστηρίου, η αστυνομία έχει παραδεχθεί ότι έκανε χρήση τους σε πολλές περιπτώσεις ερευνών υπόπτων για κακουργηματικές πράξεις. Κι όπως καταλαβαίνετε, η χρήση τους έχει ξεσηκώσει όλους αυτούς που νοιάζονται για το απόρρητο της ιδιωτικής τους ζωής.

Κι εδώ υπεισέρχονται οι παραπάνω ερευνητές. Πέρυσι, η ομάδα αυτή πλήρωσε περίπου 15 οδηγούς για να μεταφέρουν στα οχήματά τους ένα σετ αισθητήρων με το όνομα SeaGlass, ενώ πήγαιναν στις δουλειές τους. Αυτά τα σετ αισθητήρων μετέτρεψαν τα οχήματα σε μονάδες συλλογής δεδομένων κινητής τηλεφωνίας, που μετά οι ερευνητές μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν για τη χαρτογράφηση των πύργων κινητής τηλεφωνίας.

Στο Seattle ειδικά, ήταν που τα αποτελέσματα της έρευνας απέκτησαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η ομάδα πρώτα κατέγραψε όλους τους πύργους κινητής τηλεφωνίας στην πόλη, που ήταν συνολικά 1400. Μαζί με αυτούς ανακάλυψαν τρεις περιπτώσεις που φαίνονταν να έχουν ανώμαλη συμπεριφορά, και που οι ερευνητές κατάλαβαν ότι ήταν Stingrays. Βέβαια δεν μπορούν να αποδείξουν ότι όντως είναι τέτοιοι, καθώς η αστυνομία δεν πρόκειται να το παραδεχθεί επίσημα.

Υπάρχει ένα μειονέκτημα στη μέθοδο έρευνας. Για να ανακαλυφθεί ένας Stingray, πρέπει να είναι σε λειτουργία τη στιγμή που το αυτοκίνητο περνάει από την περιοχή του. Όμως, ακόμη κι έτσι, η έρευνα μπόρεσε να ανακαλύψει την ύπαρξη και χρήση τέτοιων συσκευών και αυτό είναι ενθαρρυντικό για τον πόλεμο πάνω στο απόρρητο της ζωής των πολιτών.