Η Apple απαντά: τα iPhone 7 κι 8 δεν έχουν δέκτη FM! | Digital Cube

Δωρεάν αποστολή/παράδοση με ACS Πανελλαδικά

211 411 6454

Digital Cube

Η Apple απαντά: τα iPhone 7 κι 8 δεν έχουν δέκτη FM!

Στην έκκληση του Συμβουλίου Τηλεπικοινωνιών να απελευθερώσει το ραδιόφωνο στο iPhone, η Apple απαντά ότι οι συσκευές της δεν έχουν.

Η Apple δέχεται πιέσεις να ενεργοποιήσει το δέκτη FM στα iPhone της. Αλλά σε δήλωσή της  την περασμένη Πέμπτη, η εταιρία ισχυρίζεται ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατον για τις νεότερες συσκευές της.

Νωρίτερα, η Εθνική Ένωση Ραδιοεκπομπών και ο πρόεδρος του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών ζήτησαν από την Apple να ενεργοποιήσει τους δέκτες FM στα iPhone για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Σε περιπτώσεις όπως αυτές των πρόσφατων τυφώνων, όπου τα τηλεφωνικά δίκτυα κόβονται, τα ραδιοκύματα μπορούν να συνεχίσουν να μεταδίδονται λόγω χαμηλότερων συχνοτήτων, μικρότερων απαιτήσεων σε ισχύ και πολύ μεγαλύτερης εμβέλειας.

Η Apple όμως απάντησε ότι στις νεότερες συσκευές της, όπως τα iPhone 7 και 8 (και άρα και το Χ) τέτοιος δέκτης δεν υπάρχει καν και πολύ περισσότερο κεραίες FM που χρειάζονται για τη λήψη τέτοιων συχνοτήτων. Και ακόμη και παλιότερα μοντέλα που έχουν τέτοιους δέκτες, δεν έχουν ωστόσο κεραίες για να μπορούν να λάβουν τα σήματα FM, οπότε και πάλι, είναι άχρηστοι οι δέκτες αυτοί.

Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη, δεδομένου ότι οι περισσότεροι κατασκευαστές smartphone συμπεριλαμβάνουν δέκτες FM στις συσκευές τους. Όμως η Apple ζητάει να κατασκευάζονται τα τσιπ της έτσι ώστε να καλύπτουν τις απαιτήσεις της, οπότε, είναι πιθανό να έχει αφαιρέσει εντελώς τη δυνατότητα για δέκτη FM από τις συσκευές της.

Όπως και να ‘χει, ακόμη και για τα παλιότερα iPhone 5 και 6, αν και έχουν δέκτες FM, η Apple δε φαίνεται διατεθειμένη να ασχοληθεί με την ενεργοποίησή τους. Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν είναι τόσο απλό, όπως η έκδοση ενός λογισμικού που αυτόματα θα ενεργοποιήσει αυτούς τους δέκτες. Ακόμη και συσκευές άλλων κατασκευαστών, με ενεργοποιημένους τέτοιους δέκτες δεν έχουν τις απαραίτητες κεραίες για τη σωστή λήψη και τις υποκαθιστούν συνήθως με το καλώδιο των ακουστικών που συνδέεται στη γνωστή θύρα και λειτουργεί και ως κεραία του δέκτη, αλλά με πενιχρά συνήθως αποτελέσματα.

Η Apple δήλωσε ότι οι χρήστες iPhone μπορούν να να λαμβάνουν τις ειδοποιήσεις κινδύνου της κυβέρνησης (AMBER alerts). Για να δει κανείς αν είναι ενεργοποιημένες πάει στις Ρυθμίσεις > Γνωστοποιήσεις και κάνει κύλιση κάτω-κάτω για να δει αν είναι ενεργές.