Η Apple καταθέτει πατέντα για νέα φουτουριστική οθόνη | Digital Cube

Δωρεάν αποστολή/παράδοση με ACS Πανελλαδικά

6986049080

Digital Cube

Η Apple καταθέτει πατέντα για νέα φουτουριστική οθόνη

Η Apple κατέθεσε μια νέα ευρεσιτεχνία για τις φουτουριστές οθόνες «True Quantum Dot».

Η Apple μπορεί να εξελίξει μια νέα επαναστατική υβριδική τεχνολογία οθονών που θα συνδυάζει την αποτελεσματικότητα των OLED με την ταχεία απόκριση των LED οθονών σε μια εντελώς νέα σύνθεση της οποία η τεχνολογία θα φέρει τον τίτλο «True Quantum Dot OLED» σύμφωνα με μια τελευταία της πατέντα που κατατέθηκε.

Η ευρεσιτεχνία έχει τον ακριβή τίτλο «Quantum Dot LED και OLED ολοκλήρωση για υψηλής απόδοσης οθόνες» και εκδόθηκε πριν λίγο καιρό από το Γραφείο Ευρεσιτεχνιών και Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ. Περιγράφει μια φουτουριστική τεχνολογία οθόνης που έχει την ικανότητα να «διαχωρίζει ένα pixel σε υπό-pixels με τελικό σκοπό να συνδυάσει στοιχεία κλειδιά των LED/LCD και OLED τεχνολογιών σε ένα είδος «υβριδικής οθόνης».

LCD/LED ή OLED;

Ενώ οι παραδοσιακές LCD θεωρούνται «μεταβιβαστικές» υπό την έννοια ότι αλλάζουν χρώμα τα pixel σε συνδυασμό με τον οπίσθιο φωτισμό που δέχονται, οι OLED θεωρούνται «εκπέμπουσες» υπό την έννοια ότι τα pixel είναι αυτόφωτα και δε χρειάζονται οπίσθιο φωτισμό. Ως εκ τούτου, οι OLED έχουν μικρότερη κατανάλωση και καλύτερη χρωματική απόδοση με υψηλότερο κοντράστ. Με το να μη χρειάζονται επιπλέον φωτισμό, οι OLED οθόνες είναι πιο λεπτές από τις αντίστοιχες LED και έχουν μεγαλύτερη ταχύτητα στο ρυθμό ανανέωσης.

Το όραμα της Apple για τις True Quantum Dot οθόνες

Οι Quantum Dot τεχνολογία αυτή τη στιγμή υφίσταται μόνο σε μεγαλύτερες οθόνες, μέσα στις οποίες η συγκεκριμένη τεχνολογία εφαρμόζεται προκειμένου να βοηθήσει στη βελτίωση του συνολικού οπίσθιου φωτισμού – αλλά όχι σε βάση pixel προς pixel όπως γίνεται στις OLED οθόνες. Το όραμα της Apple για True Quantum Dot εντωμεταξύ, φαίνεται να ενσωματώνει ένα νέο στάνταρ που διαφέρει εντελώς από το υπάρχον στις OLED. Για αρχή, εκεί που η έμφαση στις σημερινές OLED έχει να κάνει με το συνολικό φωτισμό τους, στις True Quantum Dot θα έχει να κάνει με «νανοστοιχεία ηλεκτροφωταύγειας» που θα ήταν ικανά να διαχειριστούν την παραγωγή φωτός μέσα στο ίδιο το pixel.

Η πατέντα της Apple περιγράφει τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας, που περιλαμβάνουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των pixel της οθόνης, ανώτερο χρωματικό κορεσμό ειδικά στο πράσινο χρώμα (το κυριότερο χρώμα που αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο μάτι), λεπτότερα στοιχεία και ταχύτερη κατασκευή χάρη σε μια πιο βελτιστοποιημένη διαδικασία – παρόλο που η πατέντα λέει ότι κάτι τέτοιο θα πάρει χρόνια μιας και η τεχνολογία δεν έχει ωριμάσει ακόμη. Και τελικά οι οθόνες True Quantum Dot θα έχουν πολύ ταχύτερη απόκριση από τις OLED.

Όπως και να ‘χει δεν τις περιμένουμε τώρα κοντά εφόσον ακόμη η τεχνολογία είναι υπό ανάπτυξη. Η πατέντα της Apple αναφέρεται στα πλεονεκτήματα της πατέντας, αλλά και στις προκλήσεις που παρουσιάζει η ανάπτυξή της.