Η Ε.Ε θέλει να διευκολύνεται η αστυνομία στην απόκτηση των στοιχείων μας | Digital Cube

Δωρεάν αποστολή/παράδοση με ACS Πανελλαδικά

211 411 6454

Digital Cube

Η Ε.Ε θέλει να διευκολύνεται η αστυνομία στην απόκτηση των στοιχείων μας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα περάσει νομοθεσία για τα κράτη μέλη, που θα διευκολύνει τις αρχές στην απόκτηση και συγκέντρωση των ψηφιακών μας δεδομένων.

Μετά τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις σε ευρωπαϊκές πόλεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση, θέλει να κάνει ευκολότερο για τις διωκτικές αρχές το να έχουν πρόσβαση στα οποιαδήποτε στοιχεία των εταιριών τεχνολογίας όπως οι WhatsApp, Facebook and Google. Η Commission θα προτείνει τρεις επιλογές που θα κάνουν ευκολότερη τη δημιουργία νομοθεσίας, που θα δημιουργήσει η Ε.Ε κατόπιν.

Η πρώτη επιλογή θα είναι η «λιγότερο ενοχλητική» και θα παρέχει τη δυνατότητα στις διωκτικές αρχές ενός κράτους μέλους να ζητούν και να παίρνουν στοιχεία από άλλο κράτος μέλος χωρίς να περνούν από έγκριση των αρχών του κράτους αυτού. Η δεύτερη επιλογή θα υποχρεώνει τις εν λόγω εταιρίες, στο υπό συζήτηση κράτος, να δίνουν στοιχεία στις διωκτικές αρχές, αν ζητηθούν από άλλο κράτος μέλος. Και η τρίτη – και πιο ακραία – θα δίνει πρόσβαση στις διωκτικές αρχές σε στοιχεία που φυλάσσονται σε υπηρεσίες Συννέφου (cloud-stored data).

Η Επίτροπος Δικαιοσύνης της Ε.Ε, Vera Jourova, είπε στο Reuters, «Αυτή η τρίτη επιλογή αποτελεί μια λύση έκτακτης ανάγκης και θα πρέπει πρώτα να τεθούν ασφαλιστικές δικλίδες όσον αφορά την προστασία του απορρήτου των πολιτών.»

Αυτή είναι και η νεότερη διαμάχη μεταξύ διωκτικών αρχών και εταιριών όσον αφορά τη συλλογή δεδομένων από τις πρώτες, που κατέχουν οι δεύτερες. Πέρυσι, η Microsoft κέρδισε μια δίκη που αφορούσε την παράδοση δεδομένων της, που βρίσκονταν στην Ιρλανδία, σε διωκτικές αρχές της Νέας Υόρκης.

Στις συζητήσεις που θα γίνουν, θα αποφασιστεί το ποιου είδους δεδομένα θα αναφέρονται στη νομοθεσία που θα δημιουργηθεί. «Η άποψή μου είναι πως αυτό είναι ένα ακραίο μέτρο, για ακραίες καταστάσεις και εξαιρετικές απειλές, για μεγάλης βαρύτητας εγκληματικές ενέργειες, όπως η τρομοκρατία, κι εκεί είναι που είμαι υπέρ της χρήσης προσωπικών δεδομένων», είπε η Jourova. Η Ε.Ε σκοπεύει να προωθήσει τη νομοθεσία αυτή στις αρχές του 2018.