Οι Nokia και Apple σταματούν τις εχθροπραξίες και κάνουν νέα συνεργασία | Digital Cube

Δωρεάν αποστολή/παράδοση με ACS Πανελλαδικά

211 411 6454

Digital Cube

Οι Nokia και Apple σταματούν τις εχθροπραξίες και κάνουν νέα συνεργασία

Οι δύο γνωστές εταιρίες τα βρήκαν εξωδικαστικά και αποφάσισαν να συνεργαστούν προς όφελος όλων.

Μετά από μερικούς μήνες αντεγκλήσεων, που έλαβαν χώρα κυρίως «κεκλεισμένων των θυρών», οι Apple και Nokia ανακοίνωσαν την περασμένη Τρίτη, μέσω κοινής τους δήλωσης, ότι και επίσημα πλέον τα βρήκαν, βάζοντας ένα τέλος σε όλες τις διεκδικήσεις δικαιωμάτων ευρεσιτεχνιών, και ταυτόχρονα συμφωνώντας τελικά πάνω στους όρους μιας νέας συνεργασίας, που θα βοηθήσει και τις δύο εταιρίες στην παραγωγή «ενδιαφερόντων νέων προϊόντων» μέσα στα επόμενα χρόνια.

Η δικαστική διαμάχη μεταξύ των δύο εταιριών, ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν η Apple, αποφάσισε να σταματήσει τη διάθεση των προϊόντων της Nokia που είχαν σχέση με την υγεία, από τα καταστήματά της, κατηγορώντας τη Φινλανδική εταιρία ότι χρησιμοποιεί τακτικές «τρολαρίσματος στις πατέντες», επειδή η Nokia αποφάσισε να μηνύσει την Apple για παραβίαση 32 ευρεσιτεχνιών που αφορούσαν λειτουργίες των smartphone.

Η Apple κατηγόρησε τη Nokia για «στυγνό εκβιασμό» και, σαν αποτέλεσμα της μήνυσης της Nokia, αποφάσισε να σταματήσει να της πληρώνει πνευματικά δικαιώματα για τις χρησιμοποιούμενες πατέντες – πολλές εκ των οποίων αφορούν εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή του iPhone.

Το πολεμικό μέτωπο επεκτάθηκε από κει και πέρα, με τη Nokia να καταθέτει άλλες 11 αγωγές σε όλο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας και των ΗΠΑ, υπερασπιζόμενη την πνευματική της ιδιοκτησία μέχρις εσχάτων. Η όλη διαμάχη όμως ήταν τελικά βραχύβια – εν συγκρίσει με το τι γίνεται συνήθως όταν ανάψει «ο πόλεμος των ευρεσιτεχνιών» – και η νέα συμφωνία που κατέληξαν οι δύο εταιρίες, θα έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός μεγάλου αριθμού προϊόντων και υπηρεσιών και την μελλοντική επέκτασή τους.

Η συνεργασία των Nokia και Apple

Σύμφωνα με τους όρους της νέας συμφωνίας η Nokia θα παρέχει στην Apple ένα ακαθόριστο ποσό «δικτυακών δομών, προϊόντων και υπηρεσιών» – ενώ η Apple θα συνεχίσει να διαθέτει τα προϊόντα υγείας της Nokia (κάτω από τη μάρκα της Withing), μέσω των φυσικών και online καταστημάτων της.

Το καλύτερο όμως είναι ότι, σαν αποτέλεσμα της λήξης του πολέμου, οι δύο εταιρίες θα ενώσουν τις δυνάμεις τους, καθώς θα συνεργαστούν για τη δημιουργία πληθώρας «ψηφιακών προϊόντων υγείας» και θα εργαστούν σε νέα πρότζεκτ υγείας.

Η Apple επίσης συμφώνησε να αρχίσει να πληρώνει τη Nokia για τις χρησιμοποιούμενες πατέντες, αρχής γενομένης από το δεύτερο τετράμηνο του 2017, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των δύο εταιριών. Περαιτέρω λεπτομέρειες για τη συνεργασία δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμη. Η συνεργασία όμως των δύο – μέχρι πρότινος – αντιπάλων, είναι πολύ καλύτερη από του να κάθονται να μηνύουν αλλήλους και να αναλώνονται σε δικαστικές διαμάχες.