Η συχνότητα εμφάνισης malware στο Mac αυξάνεται | Digital Cube

Δωρεάν αποστολή/παράδοση με ACS Πανελλαδικά

211 411 6454

Digital Cube

Η συχνότητα εμφάνισης malware στο Mac αυξάνεται

Όλο και πιο συχνά βλέπουμε τελευταία επιθέσεις από κακόβουλο λογισμικό στο macOS.

Μέχρι τώρα ήταν γνωστό ότι η διαφορετικότητα και η μικρή διάδοση των Mac, κρατούσε την πλατφόρμα του macOS μακριά από το «ενδιαφέρον» των διαφόρων δημιουργών malware, που ταλαιπωρούν τα Windows PC. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, έχει αρχίσει να αυξάνεται η συχνότητα εμφάνισης κακόβουλου λογισμικού στα Mac και η τελευταία Αναφορά Απειλών του McAfee δείχνει ότι όλο και μεγαλώνει.

Η Αναφορά McAfee Threat για το 2017, δείχνει ότι τα malware στο macOS συνεχώς αυξάνονται. Βρέθηκαν τουλάχιστον 250.000 νέα περιστατικά κακόβουλου λογισμικού σε Mac στο πρώτο τρίμηνο και μόνο του 2017. Και η συνολική έκταση διάδοσής τους έχει πια ξεπεράσει τα 700.000 για το 2017 ως τώρα.

Ένα γράφημα που συνοδεύει την αναφορά δείχνει ξεκάθαρα την απότομη αυτή αύξηση τα τελευταία χρόνια. Τα συνολικά περιστατικά ήταν κάτω από τις 100.000 στο τέλος του 2015 και εκτινάχτηκαν σε σχεδόν 500.000 το 2016!

Υπάρχει γενικώς μια παρανόηση ότι τα Mac είναι αδιαπέραστα από ιούς ή malware. Ποτέ όμως δεν ήταν έτσι. Απλά δεν είναι «συμβατά» με τα malware και τους ιούς που προσβάλλουν τα PC. Κι ο λόγος που ο αριθμός επιθέσεων malware έχει αυξηθεί στα Mac τελευταία, οφείλεται στο ότι τα malware γίνονται όλο και πιο πολύπλοκα. Και η Apple έχει πάψει πια να διατείνεται ότι τα Mac είναι αδιαπέραστα από ιούς.

Η αναφορά του McAfee αναφέρει την αύξηση των περιστατικών malware στα Mac, μπορεί επίσης να αποδοθεί και στη διάδοση του adware (κακόβουλο διαφημιστικό λογισμικό). Το κακόβουλο adware, συνήθως διαδίδεται μέσω ιστοσελίδων που έχουν «τεθεί υπό ομηρία» (hijacked) ή άλλων πονηρών ιστοτόπων που λειτουργούν γι’ αυτό ακριβώς το σκοπό.

Πάραυτα, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι πολύ καλύτερη εν σχέσει με τα Windows, καθώς, κατά την περίοδο που αναφερόμαστε, ανακαλύφθηκαν σχεδόν 700 εκατομμύρια περιστατικά κακόβουλου λογισμικού σε Windows PC, εν συγκρίσει με τα 700.000 του macOS.