Οι υπάλληλοι της Apple διαμαρτύρονται ήδη για το νέο Apple Park! | Digital Cube

Δωρεάν αποστολή/παράδοση με ACS Πανελλαδικά

211 411 6454

Digital Cube

Οι υπάλληλοι της Apple διαμαρτύρονται ήδη για το νέο Apple Park!

 

Οι εργαζόμενοι της Apple διαμαρτύρονται ήδη για τον εργασιακό τους χώρο στο νέο Apple Park.

Το Apple Park, το νέο κυκλικό κτίριο που χτίζεται στο Cupertino και θα είναι το νέο «αρχηγείο» της Apple στην Καλιφόρνια, μας είναι γνωστό από πάμπολλα βίντεο υψηλής ανάλυσης που έχουν κυκλοφορήσει και δείχνουν την πορεία κατασκευής του, που είναι πια στα τελικά στάδια. Από την πρεμιέρα πρώτης λειτουργίας του που έγινε το Φεβρουάριο, μέχρι τα 4Κ βίντεο από ιπτάμενα drones που δείχνουν την πορεία των εργασιών έχουμε δει σχεδόν τα πάντα για το αριστούργημα αρχιτεκτονικής που ετοιμάζει η Apple – παρόλο που δεν έχει ανοίξει ακόμη για το κοινό.

Έχουμε επίσης δει και το εσωτερικό του 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων κτιρίου-«διαστημοπλοίου» και πήραμε μια ιδέα του μοναδικού «ανοιχτού» σχεδιασμού της Apple όσον αφορά τους εργασιακούς χώρους, όπως φάνηκε και από μια πρόσφατη δημοσίευση της The Wall Street Journal. Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα, το ντιζάιν του Apple Park ακολουθεί το «όραμα» του Steve Jobs για έναν ενιαίο χώρο γραφείων που βοηθά «τη συνεργασία μεταξύ των διαφόρων ομάδων».

Σε αντίθεση με τα συνήθη γραφεία που γνωρίζουμε – τα οποία χωρίζονται με τοίχους ή χωρίσματα – το έκτασης 2,8 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων εσωτερικό του Apple Park, έχει σχεδιαστεί σαν ένας ενιαίος ανοιχτός χώρος με ελάχιστα γραφεία που να απομονώνονται, ενώ έχει πάρα πολλά μεγάλα τραπέζια για προγραμματιστές, μηχανικούς και άλλους υπαλλήλους όπου θα εργάζονται συνεργατικά με τους συναδέλφους τους.

Όλο αυτό μοιάζει με μια καινοτόμο στροφή στο κλασικό εργασιακό περιβάλλον, αλλά σύμφωνα με τον εκδότη του Daring Fireball, John Gruber, πολλοί από τους εργαζόμενους της Apple δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι με το νέο αυτό ανοιχτό σχεδιασμό της εταιρίας.

«Κρίνοντας από προσωπικές εκμυστηρεύσεις που είχα από εργαζόμενους της Apple, είμαι 100% σίγουρος ότι θα υπάρξουν τριβές πάνω στο θέμα των ανοιχτών γραφείων, όπου καλοί στον τομέα τους εργαζόμενοι, μπορεί να επιλέξουν να παραιτηθούν τελικά από την εταιρία, επειδή δε θέλουν να εργαστούν σε ένα τέτοιο περιβάλλον», είπε ο Gruber, σημειώνοντας ότι έλαβε κάποια email από υπαλλήλους της εταιρίας που έλεγαν ότι, αν και δε σκοπεύουν να αφήσουν την Apple επί του παρόντος, σε περίπτωση που ο εργασιακός χώρος είναι τόσο άσχημος όσο ακούγεται, θα το σκεφτούν σοβαρά να παραιτηθούν!

Ο Gruber αναφέρθηκε επίσης στην περίπτωση του Johnny Srouji, αντιπροέδρου του SoC engineering της Apple, ο οποίος είχε μια τέτοια έντονη προστριβή με την Apple για τον εν λόγω σχεδιασμό γραφείων, ώστε αποφασίστηκε να χτιστεί ένα άλλο κτίριο για την ομάδα του, ξεχωριστό από το κυρίως Apple Park.

Ο Johnny Srouji είναι υπεύθυνος για τους επεξεργαστές Α10, Α11 της Apple και εμφανώς η ομάδα του είναι πολύτιμη για την εταιρία και, όταν είδε το νέο σχεδιασμό γραφείων, ξέσπασε με «κοσμητικά επίθετα» για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του. Έτσι, του έχτισαν το δικό του κτίριο για να μην χάσουν αυτόν και την ομάδα του.

Αν και φαίνεται καινοτόμα και φουτουριστική η σχεδίαση των γραφείων της Apple, η αίσθηση ότι σε παρακολουθούν οι πάντες χωρίς να έχεις «πού να κρυφτείς» είναι σίγουρα τουλάχιστον ανατριχιαστική για πάρα πολλούς από τους 12.000 υπαλλήλους που θα μεταστεγαστούν στο νέο κτίριο. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον ότι οι τουαλέτες θα έχουν αδιαφανείς τοίχους.