Κακόβουλο λογισμικό στα Mac που δεν έχει ανιχνευθεί εδώ και 5 χρόνια! | Digital Cube

Δωρεάν αποστολή/παράδοση με ACS Πανελλαδικά

211 411 6454

Digital Cube

Κακόβουλο λογισμικό στα Mac που δεν έχει ανιχνευθεί εδώ και 5 χρόνια!

Ένα νέο όχι και τόσο malware λειτουργεί ανενόχλητο στο macOS τα τελευταία 5 χρόνια χωρίς να έχει ανιχνευθεί μέχρι πρόσφατα.

Ερευνητές του τομέα ασφάλειας λογισμικού μόλις ανακάλυψαν ένα είδος κακόβουλου λογισμικού που «μολύνει» τα Mac τα τελευταία 5 χρόνια και παραπάνω. Με την ονομασία Fruitfly το malware είναι παρόμοιο με άλλο που είχε ανακαλυφθεί τον περασμένο Ιανουάριο, μόνο που αυτό είναι πολύ πιο επικίνδυνο. Μπορεί να καταλάβει την κάμερα του Mac, να καταγράφει πληκτρολογήσεις κι έτσι να βλέπει κωδικούς και συνθηματικά, να παίρνει στιγμιότυπα οθόνης και να μαζεύει πληροφορίες από άλλες συσκευές του δικτύου όπου ανήκει ο μολυσμένος υπολογιστής Mac.

Το σοκαριστικό είναι το για πόσο καιρό το Fruitfly έχει μείνει στο σκοτάδι. Δεν είναι ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο πρόγραμμα, αλλά φαίνεται πως οι ερευνητές δεν έψαχναν για κάτι τόσο απλοϊκό. Το καλό είναι ότι από σήμερα, τα περισσότερα antivirus έχουν εφοδιαστεί για την καταπολέμησή του.

Κι εν τω μεταξύ τα νέα για την παρακολούθηση των χρηστών όλο και χειροτερεύουν, καθώς δικαστήριο των ΗΠΑ, αποφάσισε ότι το FBI έχει κάθε δικαίωμα να παρακολουθεί τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών στις συσκευές τους.

Και σα να μην έφτανε αυτό, πώς θα σας φαινόταν αν η ρομποτική ηλεκτρική σας σκούπα έστελνε ένα χάρτη του σπιτιού σας στη Google ή την Apple; Αυτή είναι ιδέα του CEO της εταιρίας iRobot και όλα αυτά στο όνομα του να γίνει το σπίτι σας εξυπνότερο (κι εσείς πιο χαζοί μάλλον). Η γνωστή ρομποτική σκούπα Roomba λοιπόν (το κορυφαίο της μοντέλο όμως) χρησιμοποιεί τεχνολογία χαρτογράφησης προκειμένου να θυμάται πού είναι τα έπιπλα, προκειμένου να συνεισφέρει περισσότερο στη χρήση άλλων έξυπνων συσκευών ή συσκευών επαυξημένης πραγματικότητας.

Η iRobot ελπίζει ότι θα έλθει σε συμφωνία με εταιρίες όπως οι Amazon, Google και Apple για την πώληση αυτών των δεδομένων, όμως μόνο με τη σύμφωνη γνώμη των κατόχων των σπιτιών, όπως είπε. Κάποιοι έχουν ξεφύγει εντελώς μάλλον.