Κινέζοι επιστήμονες επιτυγχάνουν διακτίνιση δεδομένων! | Digital Cube

Δωρεάν αποστολή/παράδοση με ACS Πανελλαδικά

211 411 6454

Digital Cube

Κινέζοι επιστήμονες επιτυγχάνουν διακτίνιση δεδομένων!

Αν βλέπατε το περίφημο Star Trek, τότε γνωρίζετε τον όρο «διακτίνιση». Φαίνεται πως δεν είναι πια και τόσο επιστημονική φαντασία.

Μια ομάδα ερευνητών με έδρα τη Σαγκάη, εξέδωσε τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας όπου ισχυρίζονται ότι πέτυχαν τη διακτίνιση ατομικών σωματίων μέσα σε θαλασσινό νερό, σαν μέθοδο ασφαλούς επικοινωνίας.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Jiao Tong εξέδωσαν αυτή την έρευνα (https://www.osapublishing.org/oe/fulltext.cfm?uri=oe-25-17-19795&id=370470) πρόσφατα όπου περιγράφουν τις μελέτες τους και με ακρίβεια τη μέθοδο μέσω της οποίας έστειλαν πεπλεγμένα φωτεινά σωματίδια από μια θέση σε άλλη διακτινίζοντάς τα. Σύμφωνα με τη μελέτη, η ομάδα ήταν εις θέση να τηλεμεταφέρει τα δεδομένα μέσα από 3 μέτρα θαλασσινού νερού μέσω κβαντικής διεμπλοκής. Αν και η κβαντική επικοινωνία είναι δυνατή μόνο μέσω δικτύων οπτικών ινών ή στον αέρα, η εκπομπή δεδομένων μέσω κβαντικών καναλιών δεν είχε ποτέ ως τώρα καταστεί δυνατή μέσω του θαλασσινού νερού.

Η εφαρμογή της συγκεκριμένης μεθόδου, μοιάζει περισσότερο να εστιάζεται σε μεθόδους επικοινωνίας και μόνο, για την ώρα. Η επικοινωνία μέσω κβαντικών καναλιών είναι, όχι μόνο αδύνατο να υποκλαπεί ή να «σπάσει», αλλά συμπεριλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό άλλων πλεονεκτημάτων σε σχέση με άλλες πιο παραδοσιακές ως τώρα λύσεις. Σε σχέση με το συγκεκριμένο μέσον (νερό) η υποβρύχια επικοινωνία θα καταστεί απείρως ασφαλέστερη σε περιπτώσεις ερευνών σε μεγάλα βάθη, αλλά και σε ολόκληρη την υδρόγειο (ο πλανήτης μας είναι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό υδάτινος). Και κάτι τέτοιο συμπεριλαμβάνει και το Internet σαν μέσο επικοινωνίας.

Η κβαντική διεμπλοκή είναι το κοντινότερο μοντέλο που έχουμε στην καθεαυτού διακτίνιση. Φυσικά πρόκειται για ένα απίστευτα πολύπλοκο (και ανεξήγητο ακόμη) φαινόμενο, αλλά η βασική αρχή του έγκειται στη «σύνδεση» που υπάρχει μεταξύ δύο φωτονίων που ανήκουν σε μια φωτεινή δέσμη λέιζερ που περνάει μέσα από οπτικό κρύσταλλο. Τα φωτόνια αυτά είναι απόλυτα (και με άγνωστο ακόμη στους επιστήμονες τρόπο) συνδεδεμένα μεταξύ τους και μοιράζονται τις ίδιες ιδιότητες ασχέτως της απόστασης που τα χωρίζει, κατά τρόπο που τα δεδομένα του ενός να εμφανίζονται άμεσα στο άλλο σε κυριολεκτικά μηδενικό χρόνο.

Η μελέτη του Jiao Tong είναι η μοναδική ως τώρα πρόοδος στον εν λόγω τομέα τους τελευταίους μήνες. Τον Ιούλιο που μας πέρασε, Κινέζοι (και πάλι) επιστήμονες κατέρριψαν ένα άλλο ρεκόρ στην κβαντική διεμπλοκή (https://www.idropnews.com/news/fast-tech/chinese-scientists-teleport-first-object-earth-space/44691/). Η ομάδα αυτή, κατάφερε να διακτινίσει δεδομένα με τον ίδιο τρόπο από τη γη σε ένα δορυφόρο σε τροχιά και σε απόσταση 310 μιλίων. Αυτή ήταν και η πρώτη φορά που επιστήμονες μπόρεσαν να τηλεμεταφέρουν οτιδήποτε από τη Γη στο διάστημα.

Η κβαντική έρευνα στον τομέα, επεκτείνεται πολύ πέρα από τις αδιάσπαστες επικοινωνίες και μόνο. Στην πραγματικότητα, πολύ ειδικοί πιστεύουν, ότι τα κβαντικά δίκτυα είναι το μέλλον των υπολογιστών και της τεχνολογίας εν συνόλω, και τελικά θα κάνουν την αλλαγή στον κόσμο μας. Κατ’ ελάχιστον, η συγκεκριμένη τεχνολογία θα παρέχει δυνατότητες ενός εύρους που μόλις που αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε.