Μήνυση στη Disney για παράνομη παρακολούθηση παιδιών | Digital Cube

Δωρεάν αποστολή/παράδοση με ACS Πανελλαδικά

211 411 6454

Digital Cube

Μήνυση στη Disney για παράνομη παρακολούθηση παιδιών

Μήνυση έγινε στη Disney για παράνομη παρακολούθηση παιδιών μέσω των παιχνιδιών της για smartphone!

Η Disney μηνύθηκε γιατί παραβίασε τους νόμους περί απορρήτου μέσω της παρακολούθησης και συγκέντρωσης στοιχείων των δραστηριοτήτων των παιδιών που έπαιζαν με τα παιχνίδια της για smartphone. Η μήνυση κατατέθηκε στα Δικαστήρια της Καλιφόρνια στις 3 Αυγούστου από την Amanda Rushing που ισχυρίζεται ότι η κόρη της παρακολουθείτο καθώς έπαιζε το παιχνίδι Princess Palace Pets της Disney.

Η εν λόγω εφαρμογή θεωρείται ότι περιλαμβάνει λογισμικό παρακολούθησης που ελέγχει τις κινήσεις του χρήστη όταν αυτός είναι συνδεδεμένος στο Internet. Τα συγκεντρωμένα δεδομένα πωλούνται κατόπιν σε διαφημιστικές εταιρίες για λόγους στοχευμένης διαφήμισης.

Ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ έχει αυστηρότατους κανονισμούς όσον αφορά τη συγκέντρωση στοιχείων παιδιών κάτω των 13 ετών.

Σύμφωνα με την Πράξη Προστασίας Απορρήτου Παίδων στο Internet (Children’s Online Privacy Protection Act – CORPA) του 1999, οι κατασκευαστές εφαρμογών για παιδιά καθώς και οι διαφημιστές οφείλουν να λαμβάνουν τη συναίνεση των γονέων προτού τους επιτραπεί η συγκέντρωση προσωπικών στοιχείων παιδιών κάτω των 13 ετών.

«Οι περισσότεροι καταναλωτές – των γονέων συμπεριλαμβανομένων – δε γνωρίζουν ότι οι εφαρμογές που κατασκευάζονται για παιδιά είναι έτσι φτιαγμένες, ώστε να συγκεντρώνουν τις προσωπικές πληροφορίες των παιδιών κρυφά και παράνομα και μετά να τις εξάγουν από τη συσκευή του παιδιού για διαφημιστικούς και άλλους εμπορικούς σκοπούς», γράφει η κατατεθείσα μήνυση.

Επίσης λέει ότι τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην παρακολούθηση μέσω Internet και την μετέπειτα στόχευση σε συγκεκριμένες διαφημιστικές πρακτικές.

«Καθώς οι γνωστικές δυνατότητες των παιδιών βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, έχουν περιορισμένη αντίληψη και κατανόηση των περίπλοκων τεχνικών μιας διαφήμισης και γι’ αυτό το λόγο, είναι πολύ πιθανότερο να μη διακρίνουν το πραγματικό περιεχόμενο ενός παιχνιδιού από τη διαφήμιση που αποστέλλεται ειδικά με στόχο αυτά τα ίδια», συνεχίζει το κείμενο της μήνυσης. «Κατ’ αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά μπορεί να ασχολούνται με το περιεχόμενο μιας διαφήμισης χωρίς να το αντιλαμβάνονται καν.»

Η μήνυση δηλώνει ότι η Disney πρόσθεσε προγραμματιστικά εργαλεία (software development kits – SDKs) στις εφαρμογές παιχνιδιών της που βοηθούν στη συγκέντρωση προσωπικών πληροφοριών και παρακολουθούν την online συμπεριφορά των παιδιών για να κάνουν μετέπειτα ανάλυση των συνηθειών και της online συμπεριφοράς τους, προκειμένου να δημιουργήσουν το προφίλ τους ώστε να κάνουν στόχευση κατόπιν σε διάφορες υπηρεσίες και ιστοσελίδες.

Παρόλο που αναφέρεται στο παιχνίδι «Disney Princess Palace Pets» κυρίως, η μήνυση κάνει μνεία και άλλων παιχνιδιών της εταιρίας που κάνουν χρήση των ίδιων πρακτικών όπως τα Cars Lightning League, Disney Crossy Road, Disney Build it Frozen, Club Penguin Island και Zootopia.

Η μήνυση αναφέρει επίσης ότι η Disney έχει παραβίαση τη συγκεκριμένη νομοθεσία (CORPA) και στο παρελθόν.

Το 2011, η θυγατρική της Playdom Inc., υποχρεώθηκε στην ποινή της καταβολής του ποσού των 3 εκατομμυρίων δολαρίων για την παράνομη συλλογή των προσωπικών δεδομένων εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών κάτω των 13 ετών, η μεγαλύτερη παραβίαση της CORPA στην ιστορία.

Σε δήλωσή του, αντιπρόσωπος της Disney είπε: «Η Disney έχει ένα ισχυρότατο πρόγραμμα υποστήριξης της νομοθεσίας CORPA και διατηρούμε την πρακτική προστασίας του απορρήτου των παιδιών για εφαρμογές που δημιουργούνται γι’ αυτά. Η συγκεκριμένη μήνυση έχει κάνει παρεξήγηση βασικών αρχών της CORPA και θα υπερασπιστούμε το δίκιο μας στο δικαστήριο».