Νέα μορφή άνθρακα ισχυρή σαν βράχος κι ευλύγιστη σαν λάστιχο | Digital Cube

Δωρεάν αποστολή/παράδοση με ACS Πανελλαδικά

211 411 6454

Digital Cube

Νέα μορφή άνθρακα ισχυρή σαν βράχος κι ευλύγιστη σαν λάστιχο

Μια νέα τεχνολογία βοήθησε στην παραγωγή νέας μορφής άνθρακα με καταπληκτικές ιδιότητες.

Μια ομάδα που περιλάμβανε και αρκετούς ερευνητές του Πανεπιστημίου Carnegie, κατόρθωσε την ανάπτυξη μιας νέας μορφής άνθρακα με πολύ ισχυρή δομή, που επίσης είναι ελαστικός και αγώγιμος στο ρεύμα. Ένα τέτοιο υλικό με όλες αυτές τις ιδιότητες μαζί, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πάρα πολλούς τομείς της βιομηχανίας, πολιτικής και στρατιωτικής.

Ο άνθρακας είναι ένα στοιχείο της φύσης με, φαινομενικά, άπειρες δυνατότητες. Αυτό οφείλεται στην κατάταξη των ηλεκτρονίων μέσα στο άτομο, που επιτρέπουν την αναδιάταξή τους σε συνδυασμούς που μας δίνουν υλικά με πολύ διαφορετικές μεταξύ τους ιδιότητες. Για παράδειγμα, το διαφανές, απόλυτα σκληρό διαμάντι από τη μία και ο αδιαφανής και μαλακός γραφίτης που χρησιμοποιείται στα μολύβια – μεταξύ άλλων- είναι και τα δύο 100% άνθρακας.

Σε αυτή τη διεθνή έρευνα συνεργασίας μεταξύ των Πανεπιστημίων Yanshan και Carnegie – που περιλάμβανε τους επιστήμονες Zhisheng Zhao, Timothy Strobel, Yoshio Kono, Jinfu Shu, Ho-kwang “Dave” Mao, Yingwei Fei, και Guoyin Shen του Carnegie – επέβαλαν υψηλές πιέσεις και θερμοκρασίες σε ένα ανθρακούχο διαταραγμένης μορφής υλικό, ονόματι «υαλώδης άνθρακας (glassy carbon). Το υλικό αυτό δέχτηκε πιέσεις κατά 250.000 φορές ισχυρότερες της ατμοσφαιρικής και θερμοκρασίες της τάξης των 1.800 Φαρενάιτ (982 βαθμών Κελσίου, προκειμένου να επιτευχθεί το νέο πανίσχυρο και ελαστικό ταυτόχρονα υλικό.

Οι προηγούμενες προσπάθειες των επιστημόνων με επιβολή υψηλών πιέσεων σε θερμοκρασίες δωματίου ή πάρα πολύ υψηλές δεν απέφεραν αποτελέσματα, καθώς το υλικό, είτε δεν διατηρούσε τη δομή του, είτε δημιουργούσε κρυσταλλικές δομές στο εσωτερικό του.

Το νέο υλικό που δημιουργήθηκε τελικά, παρουσιάζει στοιχεία του διαμαντιού και του γραφίτη ταυτόχρονα μέσα στη δομή του, με αποτέλεσμα να προσφέρει μοναδικές ιδιότητες. Ο συμπιεσμένος υαλώδης άνθρακας λοιπόν, είναι ένα ανθεκτικό και ελαστικό μαζί υλικό, που αποτελείται από αλληλοδιεισδύοντα στρώματα γραφενίου.

«Τα υλικά με ισχυρή, ανθεκτική δομή και ελαστικότητα, είναι πολύ χρήσιμα σε εφαρμογές όπου η ανθεκτικότητα και ελαφρότητα του υλικού είναι τόσο σημαντική, που το κόστος να έρχεται δεύτερο», εξήγησε ο Zhisheng Zhao ένας πρώην επιστήμονας του Carnegie, που σήμερα εργάζεται για το Yanshan. «Το σημαντικότερο είναι ότι, αυτό το υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία άλλων, ακόμη πιο σημαντικών ιδιοτήτων, υλικών».