Νέο bug επιτρέπει σε ιστοσελίδες να κρασάρουν τα Windows 7 και 8 | Digital Cube

Δωρεάν αποστολή/παράδοση με ACS Πανελλαδικά

211 411 6454

Digital Cube

Νέο bug επιτρέπει σε ιστοσελίδες να κρασάρουν τα Windows 7 και 8

Μήπως ήλθε ο καιρός να αναβαθμίσετε σε Windows 10;

Αυτός ήταν ένας κακός μήνας για τους χρήστες που επιμένουν Windows 7 «και ξερό ψωμί». Η τεράστια εξάπλωση του ransomware WannaCry, χτύπησε κυρίως μηχανήματα με Windows 7 και τώρα ένα νέο bug εμφανίστηκε, που και πάλι χτυπάει – καθυστερώντας ή και κρασάροντας – τα μηχανήματα με Windows 7 και 8.

Σύμφωνα με αναφορά της Ars Technica λοιπόν, ένα bug επιτρέπει σε κακόβουλες ιστοσελίδες να φορτώνουν μια εικόνα με το όνομα «$MFT» στην περιγραφή του φακέλου που την περιέχει. Τα Windows χρησιμοποιούν αυτή την ονομασία – $MFT- για ειδικές πληροφορίες σε αρχεία metadata που χρησιμοποιούνται από το σύστημα αρχείων του λειτουργικού – γνωστό ως NTFS – και τα Windows 7 και 8 αποτυγχάνουν στο να χειριστούν αυτό το όνομα φακέλου σωστά, με αποτέλεσμα το κρασάρισμα του υπολογιστή.

Το «The Verge» έκανε επιτυχή δοκιμή του συγκεκριμένου bug σε ένα μηχάνημα με Windows 7, χρησιμοποιώντας τον εξ’ ορισμού browser του συστήματος, Internet Explorer. Η χρήση ενός αρχείου με το όνομα «c:\$MFT\123» σε μια εικόνα μιας ιστοσελίδας, οδήγησε το μηχάνημα στο να επιβραδύνει σημαντικά στην αρχή, μέχρι του σημείου που μια επανεκκίνηση ήταν πια αναγκαία, καθότι το PC δεν λειτουργούσε ουσιαστικά καθόλου.

Σε κάποια μηχανήματα μάλιστα μπορεί να εμφανιστεί η γνωστή «μπλε οθόνη θανάτου» τελικά, καθώς το σύστημα αρχείων του λειτουργικού κλειδώνει πάνω σε αυτό το αρχείο και όλες οι άλλες εφαρμογές δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στα αρχεία τους. Το παράξενο είναι ότι το bug δεν επηρεάζει τα Windows 10 – που χρησιμοποιούν το ίδιο σύστημα αρχείων.

Το bug μοιάζει με ένα πολύ παλιό πρόβλημα που είχε εμφανιστεί στα Windows 95 και 98 (που όμως δε χρησιμοποιούσαν το σύστημα αρχείων NTFS), όπου οι αναφορές σε φακέλους με ονομασία «c:\con\con» αντίστοιχα, κράσαραν ένα PC.

Το bug του NTFS φαίνεται να ανακαλύφθηκε νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα και έχει αναφερθεί στη Microsoft. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το πότε η εταιρία θα εκδώσει μια διόρθωση στο πρόβλημα – που επηρεάζει επίσης και τα Windows Vista τα οποία δεν υποστηρίζονται πλέον – αλλά και τα Windows 7 και 8 όπως είπαμε.