Νέο bug στους επεξεργαστές της Intel | Digital Cube

Email: info@digital-cube.gr

211 411 6454

Digital Cube

Νέο bug στους επεξεργαστές της Intel

Με την απενεργοποίηση του hyperthreading διορθώνεται ένα νέο bug στους επεξεργαστές της Intel!

Ανεξήγητα κρασαρίσματα κατά τη χρήση σε PC με επεξεργαστές Intel έκτης κι έβδομης γενιάς οφείλεται πιθανότατα σε bug που αφορά το hyperthreading. Το συγκεκριμένο bug που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε επεξεργαστή έκτης ή έβδομης γενιάς της Intel όταν είναι ενεργοποιημένο το hyperthreading.

Αν και εμφανίστηκε μια διόρθωση για μερικές CPU, ίσως είναι καλύτερο να απενεργοποιήσει κανείς το hyperthreading για να είναι σίγουρος ότι δε θα βρεθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας.

Το bug που βρέθηκε σε κάποιους επεξεργαστές μέσα στο μικροκώδικα, μπορεί κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες να εξαναγκάσει τη CPU να λειτουργεί λανθασμένα, οδηγώντας έτσι σε αστάθεια του συστήματος και ακόμη και απώλεια δεδομένων. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιοδήποτε λειτουργικό και θα απαιτήσει αναβάθμιση του μικροκώδικα του επεξεργαστή από την ίδια την Intel για να επιλυθεί.

Η Intel έκανε ανακοίνωση δημόσια που λέει ότι έχει αρχίσει να ασχολείται με την επιδιόρθωση του προβλήματος με την έκδοση ενός διορθωτικού πακέτου, από τον Απρίλιο του 2017. Συνιστά στους χρήστες να επιβεβαιώσουν ότι το BIOS των μητρικών πλακετών των PC τους είναι ενημερωμένο, αλλά θεωρεί ότι η παρουσία του προβλήματος είναι αρκετά σπάνια, καθώς απαιτεί αρκετές ειδικές συνθήκες να εκπληρωθούν προκειμένου να εμφανιστεί.

Το διορθωτικό πακέτο μικροκώδικα, έχει ήδη δοθεί στους κατασκευαστές μητρικών που υποστηρίζουν Intel Kaby Lake CPU. Θα διανεμηθεί με τη μορφή ενημέρωσης του BIOS της μητρικής από τον εκάστοτε κατασκευαστή. Οπότε πρέπει να σιγουρευτεί κανείς ότι ο κατασκευαστής της μητρικής του έχει παρουσιάσει κάποια ενημέρωση για τη μητρική που έχει. Αν κάποιος έχει προβλήματα και δεν υπάρχει η αντίστοιχη ενημέρωση, καλό θα είναι να απενεργοποιήσει το hyperthreading εντωμεταξύ.

Για τους έκτης γενιάς Skylake επεξεργαστές υπάρχει η δυνατότητα της ενημέρωσης του μικροκώδικα από τον ίδιο το χρήστη, αλλά δεν είναι δυνατή για όλους τους επεξεργαστές αυτής της αρχιτεκτονικής, είναι πολύπλοκη διαδικασία και είναι προτιμότερη η ενημέρωση του BIOS.

Η Intel έχει παρουσιάσει μια λίστα με τις CPU που επηρεάζονται από το πρόβλημα (http://ark.intel.com/products/codename/37572/Skylake) για κάθε γενιά (http://ark.intel.com/products/codename/82879/Kaby-Lake), μαζί με την ένδειξη αν υποστηρίζουν hyperthreading. Στα Windows 10 μπορείτε να κοιτάξετε στο «Σύστημα» (δεξί κλικ στην «Έναρξη» και επιλογή από το μενού) για να δείτε το μοντέλο του επεξεργαστή σας.