Νέο υλικό υπόσχεται τη δημιουργία μπαταριών που θα φορτίζουν σε δευτερόλεπτα! | Digital Cube

Email: info@digital-cube.gr

211 411 6454

Digital Cube

Νέο υλικό υπόσχεται τη δημιουργία μπαταριών που θα φορτίζουν σε δευτερόλεπτα!

Ένα νέο νανοϋλικό φαίνεται ιδιαίτερα υποσχόμενο στην κατασκευή μπαταριών υπέρ-ταχείας φόρτισης.

Παρόλο που μας σπάνε τα νεύρα με το να ξεφορτίζονται τη στιγμή ακριβώς που τις χρειαζόμαστε, ή και να εκρήγνυνται ενίοτε, οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες είναι στην πραγματικότητα πολύ σπουδαίες και σημαντικές για την καθημερινότητά μας, και επιτυγχάνουν να συγκεντρώνουν αξιοσημείωτη ισχύ σε πολύ μικρό συνήθως μέγεθος.

Και πάνω σε αυτό, θα μπορούσαν πάντα να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο, κι ενώ η χωρητικότητα είναι πάντα κάτι το σημαντικό, η ταχύτητα φόρτισης είναι εξίσου σημαντικό χαρακτηριστικό. Γι’ αυτό οι ερευνητές του Κολεγίου Μηχανικής του Drexel, αποφάσισαν να ασχοληθούν με το δεύτερο και, όπως ισχυρίζονται, κατάφεραν να βρουν μια μέθοδο που μπορεί να μειώσει τους χρόνους φόρτισης μιας κλασικής μπαταρίας σε μερικά δευτερόλεπτα!

Χρησιμοποιώντας ένα νανοϋλικό ονόματι MXene σε ένα νέο σχέδιο ηλεκτροδίου, η ερευνητική ομάδα κατόρθωσε να επιτύχει απίστευτα μικρούς χρόνους φόρτισης. Η αξιοσημείωτα υψηλή αγωγιμότητα του MXene είναι ένα δώρο για τις μπαταρίες και τη φόρτισή τους, όμως η επίπεδη δομή του προκαλούσε ένα πρόβλημα στη χρήση του σε μπαταρίες μέχρι τώρα γιατί τα ιόντα έπρεπε να κινούνται ελεύθερα την επιφάνειά του προκειμένου να επιτευχθεί η φόρτιση. Όταν τοποθετούνταν στρώσεις η μία πάνω στην άλλη, τα ιόντα δε μπορούσαν να κινηθούν ελεύθερα και έτσι η φόρτιση καθυστερούσε.

Για να λύσουν το πρόβλημα, οι ερευνητές, τοποθέτησαν το MXene σε ένα είδος «σάντουϊτς» μαζί με μια υδρογέλη που πέτυχε τη συγκέντρωση περισσότερων στοιβάδων του MXene και ταυτόχρονα έδινε ελευθερία κινήσεων στα ιόντα ώστε να επιτυγχάνεται η ταχύτητα φόρτισης. Με αυτή τη σχεδίαση ηλεκτροδίων επιτυγχάνεται η πολυπόθητη ταχεία φόρτιση της μπαταρίας.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία μοιάζει πολλά υποσχόμενη και μπορεί να κάνει μια μικρή επανάσταση στις μπαταρίες αν μπει στην παραγωγή. Κινητά που θα φόρτιζαν σε λίγα δευτερόλεπτα θα είχαν τη λύση στο πρόβλημα της διάρκειας της μπαταρίας και γενικά κάθε συσκευή που εξαρτάται από μπαταρία θα σωζόταν από μια τέτοια τεχνολογία.