Ο Facebook Messenger Video virus είναι πάλι «στα πάνω του» | Digital Cube

Δωρεάν αποστολή/παράδοση με ACS Πανελλαδικά

211 411 6454

Digital Cube

Ο Facebook Messenger Video virus είναι πάλι «στα πάνω του»

Προσοχή στον Facebook Messenger Video virus γιατί έχει αρχίσει κι εξαπλώνεται.

Πρόσφατα οι ειδικοί της κυβερνοασφάλειας έλαβαν αναφορές από χρήστες της Β. Ουαλίας που έλεγαν ότι ένας ιός του Facebook Messenger έστελνε αυτόματα μηνύματα στους φίλους τους. Τα μηνύματα είναι μέρος μιας κυβερνοεπίθεσης στα κοινωνικά δίκτυα, που έχει σκοπό να τραβήξει το ενδιαφέρον του χρήστη, ώστε να κάνει κλικ στο βίντεο-σύνδεσμο που υπάρχει στο ύποπτο μήνυμα.

Ο Facebook Messenger Video virus «μολύνει» το λογαριασμό του χρήστη και κατόπιν, στοχοποιεί τη λίστα φίλων του. Πριν αποστείλει το μήνυμα, το malware, συλλαμβάνει την εικόνα του χρήστη και την επισυνάπτει, έτσι ώστε να φαίνεται ότι το μήνυμα στάλθηκε από αυτόν. Έτσι, ένα τέτοιο κόλπο εξάπτει την περιέργεια του παραλήπτη ο οποίος θα κάνει κλικ στο σύνδεσμο του βίντεο. Ποιος ξέρει τι να είναι άραγε το βίντεο;

Από τη στιγμή που ένα τέτοιο απλό κόλπο κοινωνικής μηχανικής χρησιμοποιείται, το θύμα σκέφτεται αμέσως το χειρότερο και τι βίντεο θα μπορούσαν να αποσταλούν για λογαριασμό του χωρίς να τα έχει στείλει. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα βίντεο τελικά πίσω από τους συνδέσμους. Αντίθετα το θύμα οδηγείται σε ένα ιστότοπο που μιμείται το Youtube, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας ιστότοπος συλλογής προσωπικών δεδομένων (phishing website). Η διαφορά έγκειται στο ότι το πραγματικό Youtube δε θα σας ζητήσει ποτέ να κατεβάσετε εφαρμογές στον υπολογιστή σας.

Από τη στιγμή που θα βρεθείτε στο ψευδο-Youtube, θα σας ζητηθεί να κατεβάσετε και να τρέξετε ένα συγκεκριμένο αρχείο. Αν λοιπόν το θύμα την πατήσει και πιστέψει ό,τι του ζητά το ψευδο-Youtube, τότε κι αυτό θα μολυνθεί. Στη συνέχεια, ο ιός θα κάνει τα ίδια και πάλι ακολουθώντας την ίδια διαδικασία και προσπαθώντας να μολύνει κι άλλους.

Έχετε υπόψιν ότι τέτοιου είδους malware είναι άκρως επικίνδυνα και πολλές φορές λειτουργούν σαν «είσοδοι» για να κατέβουν κι άλλα malware στον υπολογιστή σας. Γι’ αυτό φροντίστε να είστε προστατευμένοι με κάποιο καλό anti-malware λογισμικό.