Συμφωνία Xiaomi-Nokia | Digital Cube

Email: info@digital-cube.gr

211 411 6454

Digital Cube

Συμφωνία Xiaomi-Nokia

Η νέα συμφωνία των δύο γνωστών εταιριών θα κάνει ευκολότερη την εξάπλωση των συσκευών και των δύο.

Η γνωστή μας κινέζικη εταιρία smartphone, Xiaomi, υπέγραψε πρόσφατα μια νέα συμφωνία με την επίσης γνωστή μας Nokia που θα επιτρέπει στις δύο εταιρίες να ανταλλάσσουν πατέντες από εδώ και στο εξής. Αν και από μόνη της είναι μια ενδιαφέρουσα είδηση, το σημαντικό είναι ότι θα βοηθήσει κάτι τέτοιο τη Xiaomi περισσότερο στο να εισέλθει σε αγορές εκτός Κίνας, κάτι που προσπαθεί εδώ και χρόνια.

Επιφανειακά πρόκειται για μια συμφωνία σε τεχνικά θέματα, με τη συνεργασία να έχει να κάνει με τη χρήση των υποδομών της Nokia, και ένα σχεδιασμό οι δύο εταιρίες να συνεργαστούν πάνω σε πρότζεκτ όπως το IP Routing, οι επεξεργαστές δικτύων και άλλα τηλεπικοινωνιακά συστήματα. Σημαντικό, αλλά μόνο γι’ αυτούς που έχουν σχέση με τέτοιες υποδομές.

Όμως το σημαντικότερο είναι ότι οι δύο εταιρίες θα αρχίσουν να συνεργάζονται σε τομείς που αφορούν την επαυξημένη και την εικονική πραγματικότητα, την τεχνητή νοημοσύνη και το Internet of Things. Η Xiaomi ήδη παράγει ένα μεγάλο αριθμό προϊόντων πέρα από smartphone, περιλαμβανομένων των συσκευών έξυπνου σπιτιού κι έχει το δικό της οικοσύστημα εφαρμογών με το όνομα Mi Store (www.mi.com/en/store/). Είναι εύκολο να δούμε ότι και οι δύο εταιρίες θα ωφεληθούν από τη συμφωνία και η Nokia τελευταίως κάνει σημαντικές συμφωνίες με κορυφαίες εταιρίες όπως είναι εταιρία φακών Zeiss.

Σαν τμήμα της νέας συμφωνίας, η Xiaomi κερδίζει διάφορες πατέντες της Nokia. Η Xiaomi πουλάει προϊόντα της σε 30 χώρες κι ακόμη δεν έχει καταφέρει να εισέλθει σε αγορές όπως αυτές των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Αγγλίας. Είναι πολύ πιθανόν μέσω της συμφωνίας με τη Nokia, να μπορέσει να εισέλθει σε αυτές τις αγορές. Πάντως, σύμφωνα με αντιπρόσωπο της εταιρίας (Xiaomi) που ερωτήθηκε επ’ αυτού, η απάντηση ήταν ότι τελικά κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό και αναμενόμενο.

Αν και η δήλωση του αντιπροσώπου δεν περιλάμβανε το είδος των συσκευών που θα γεννηθούν από αυτή τη συνεργασία, ωστόσο, θεωρείται πολύ πιθανό ότι αυτές θα έχουν παγκόσμια απήχηση και  είσοδο στις αγορές. Και από τη στιγμή που συσκευές όπως το Mi Mix 2 και το νέο Mi 6 είναι δύσκολο να βρεθούν, μια τέτοια συμφωνία μπορεί να σημαίνει καλά νέα για όσους επιθυμούν τέτοιες συσκευές. Θα δούμε τι θα γίνει στο μέλλον.