Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση του Αλτσχάιμερ 10 χρόνια πριν τους γιατρούς! | Digital Cube

Δωρεάν αποστολή/παράδοση με ACS Πανελλαδικά

211 411 6454

Digital Cube

Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση του Αλτσχάιμερ 10 χρόνια πριν τους γιατρούς!

Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να βοηθήσει στην παρεμπόδιση της προόδου της νόσου.

Η νευροεκφυλιστική ασθένεια του Αλτσχάιμερ αυτή τη στιγμή ταλαιπωρεί 5,5 εκατομμύρια ανθρώπους μόνο στις ΗΠΑ. Δημιουργώντας προοδευτική διανοητική κατάρρευση που οδηγεί στην πλήρη άνοια, επιδρά τελικά και στις σωματικές λειτουργίες οδηγώντας στο θάνατο.

Σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπάρι Και του Εθνικού Ινστιτούτου Πυρηνικής Φυσικής στην Ιταλία, έχουν εξελίξει μια νέα τεχνολογία Τ.Ν μηχανικής εκμάθησης που μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση του Αλτσχάιμερ μια δεκαετία πριν οι γιατροί τη δουν καν, με τη βοήθεια ακίνδυνων μαγνητικών τομογραφιών του εγκεφάλου. Μια έγκαιρη διάγνωση, πολύ πριν εμφανιστεί οποιοδήποτε από τα συμπτώματα που θα έβλεπε ένας γιατρός, μπορεί να δώσει αρκετό χρονικό προβάδισμα στον ασθενή, ώστε να τακτοποιήσει τον τρόπο ζωής του, έτσι ώστε να μπορέσει να αναχαιτίσει κατά το δυνατόν την ασθένεια.

Χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από 67 μαγνητικές εγκεφάλων από την Πρωτοβουλία Νευροαπεικόνισης της Ασθένειας του Αλτσχάιμερ (http://www.adni-info.org/), που περιελάμβαναν υγιείς και ασθενείς εγκεφάλους. Με τα δεδομένα αυτά τροφοδοτήθηκε η Τ.Ν και μετά έγιναν τεστ σε άλλες 148 περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ήταν δυνατόν να ξεχωρίσει ένας υγιής εγκέφαλος από έναν με Αλτσχάιμερ σε ποσοστό 86%. Επίσης ήταν δυνατόν να ξεχωρίσουν τη διαφορά, μεταξύ υγιών εγκεφάλων και εγκεφάλων με γνωστικές δυσλειτουργίες σε ποσοστό 84%.

Αυτή δεν είναι η πρώτη προσπάθεια που έχει γίνει για να διαγνωσθεί το Αλτσχάιμερ και άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Μια άλλη προσπάθεια μέσω ενός ειδικού τεστ στα μάτια, γίνεται στο Πανεπιστήμιο Cedars-Sinai Medical Center στη Ν. Καλιφόρνια.

Η προσπάθεια γίνεται και για τη διάγνωση άλλων ασθενειών του είδους, όπως αυτή του Πάρκινσον και τα πρώιμα αποτελέσματα είναι ήδη ενθαρρυντικά. Τέτοιες έρευνες μπορούν στη συνέχεια να βοηθήσουν στην εύρεση νέων μεθόδων για την παρεμπόδιση της εξέλιξης τέτοιων ασθενειών. Και με εκατομμύρια ανθρώπων να υποφέρουν ήδη από τέτοιες νόσους, πρέπει να έχουν την πλήρη υποστήριξη της επιστημονικής κοινότητας και όχι μόνο.