Το Apple App Store έχει πρόβλημα με κρούσματα εξαπάτησης χρηστών! | Digital Cube

Δωρεάν αποστολή/παράδοση με ACS Πανελλαδικά

211 411 6454

Digital Cube

Το Apple App Store έχει πρόβλημα με κρούσματα εξαπάτησης χρηστών!

Το App Store έχει πρόβλημα με εφαρμογές που εξαπατούν χρήστες και τους παίρνουν χρήματα και πρέπει να το διορθώσει άμεσα!

Ο λόγος που η Apple έχει τόσο αυστηρούς κανόνες στο App Store, είναι για να μπορούν οι χρήστες να “κοιμούνται ήσυχοι”. Επειδή κάθε εφαρμογή πρέπει να ελεγχθεί από την Apple και μετά από εξονυχιστικό έλεγχο να δημοσιευτεί, οι χρήστες του iOS δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα με malware διαφόρων ειδών που ταλανίζουν τους χρήστες του Android και το Google Play Store. Κι όμως, παρόλα τα δρακόντεια μέτρα που παίρνει η Apple, κάποιες εφαρμογές εξαπάτησης (scamware) κατάφεραν να παρεισφρήσουν, οι οποίες και μηδενική χρησιμότητα έχουν και είναι έτσι σχεδιασμένες που να “τα μαζεύουν” από τους ανυποψίαστους χρήστες.

Σε ένα πολύ σπουδαίο άρθρο του, ο Johnny Lin περιγράφει λεπτομερώς, πώς ένας αριθμός από εφαρμογές υποθετικά προσανατολισμένες στον τομέα της ασφάλειας, καταφέρνουν να βγάζουν 80.000$ και περισσότερα μηνιαία, εξαπατώντας τους χρήστες να πληρώνουν για υπηρεσίες που δεν έχουν ουδεμία ανάγκη. Μια από αυτές είναι η εφαρμογή προστασίας κινητών “:Clean & Security VPN”. Ναι γράφεται όπως τη βλέπετε με τις δύο τελείες μπροστά.

Αφού την κατέβασε και τη δοκίμασε, ο Lin είδε να εμφανίζονται “κόκκινες σημαίες” σε ό,τι έκανε. Σχεδόν αμέσως, η εφαρμογή τον ειδοποίησε ότι η συσκευή του “βρίσκεται σε κίνδυνο”. Λίγο μετά του παρέχεται η δυνατότητα να χρησιμοποιήσει ένα antivirus δωρεάν για 7 μέρες. Φυσικά, αφού δεχτεί και συμπληρώσει το συνθηματικό του για τη “δωρεάν” αγορά, το επόμενο παράθυρο τον ενημερώνει ότι με τη λήξη της περιόδου δοκιμής, θα χρεώνεται από 99,99$ για κάθε επόμενο 7-ήμερο!

Η ιδέα και μόνο ότι κάτι τέτοιο πέρασε απαρατήρητο από το προσωπικό της Apple που ελέγχει για τέτοιου είδους απάτες τις εφαρμογές που ανεβαίνουν στο App Store, είναι ασυγχώρητη.

Και η συγκεκριμένη εφαρμογή, είτε το πιστεύετε, είτε όχι βγάζει δεκάδες χιλιάδες δολάρια κάθε μήνα. Μέρος του προβλήματος, κατά τον Lin, είναι ότι αυτού του είδους οι εφαρμογές προωθούνται εξαιτίας του συστήματος διαφήμισης της ίδιας της Apple.

Λόγω του ότι το σύστημα αναζήτησης της Apple στο App Store (App Store Search Ads) είναι ανώριμο ακόμη και δεν φιλτράρει σωστά τα αποτελέσματα των αναζητήσεων, οι απατεώνες εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες του και καταφέρνουν να περνούν οι εφαρμογές τους σαν κανονικές εφαρμογές κι όχι σαν εφαρμογές με διαφημίσεις και κρυφές αγορές όπως θα έπρεπε.