Το Flash της Adobe θα μας αποχαιρετήσει το 2020 | Digital Cube

Δωρεάν αποστολή/παράδοση με ACS Πανελλαδικά

211 411 6454

Digital Cube

Το Flash της Adobe θα μας αποχαιρετήσει το 2020

Το 2020, η Adobe θα δώσει τέρμα στη λειτουργία του γνωστού λογισμικού που από πολλούς αγαπήθηκε και άλλους τόσους μισήθηκε.

Η Adobe πρόσφατα ανακοίνωσε την ημερομηνία «καρατόμησης» του γνωστού μας Flash, επιβεβαιώνοντας έτσι το τέλος μιας εποχής που συνδέθηκε με το δημοφιλές λογισμικό της και τόσες αντιπαραθέσεις γέννησε.

Σε ένα μικρό blog post την περασμένη Τετάρτη, η εταιρία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να δώσει τέλος στη ζωή του Flash μέχρι το 2020.

Θα αντικατασταθεί από πιο ανοιχτά στάνταρ, όπως το HTML 5 που παρέχει τις ίδιες σχεδόν λειτουργίες αλλά δεν απαιτεί την εγκατάσταση ξεχωριστού προγράμματος και δεν είναι τόσο απαιτητικό σε πόρους.

«Για 20 χρόνια, το Flash βοήθησε στο να δώσει μορφή στον τρόπο με τον οποίο βλέπαμε βίντεο, παίζαμε παιχνίδια και τρέχαμε εφαρμογές στο Internet. Όμως τα τελευταία χρόνια έχει πάψει πια να χρησιμοποιείται ιδιαίτερα», δήλωσε η Google, προσθέτοντας ότι οι τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού για το Web είναι ταχύτερες και λιγότερο ενεργοβόρες.

Αν και ήταν βασικό συστατικό για τη λειτουργία των πολυμέσων, ειδικά στο Internet, αλλά και σε εφαρμογές «standalone», από το 2000 που εμφανίστηκε, το Flash έχει πια χάσει τη δημοτικότητά του τα τελευταία χρόνια.

Επίσης έχει πια αρχίσει να αποτελεί πονοκέφαλο σε θέματα ασφαλείας, καθώς όλο και περισσότεροι χάκερ το χρησιμοποιούν για να κατεβάζουν κακόβουλο λογισμικό στους υπολογιστές των χρηστών.

Σαν αποτέλεσμα, πολλές εταιρίες έχουν αρχίσει να τηρούν αποστάσεις από αυτό. Η Apple πρώτη ήλθε σε ευθεία αντιπαράθεση με την Adobe όταν αποφάσισε ότι δε θα υποστηρίξει το Flash στο iOS λειτουργικό της, αλλά και στα επιτραπέζια συστήματα, και το Safari και το Chrome ζητούν άδεια πριν επιτρέψουν την ενεργοποίηση του Flash σε όποια σελίδα το χρειάζεται.

Το 2014, το 80% των χρηστών του Chrome επισκεπτόταν ιστοσελίδες Flash, αλλά σήμερα, αυτό το ποσοστό έχει πέσει στο 17% σύμφωνα με τη Google.

Πολλοί σχολιαστές από το χώρο της τεχνολογίας υποδέχθηκαν την είδηση με το απλό σχόλιο «Επιτέλους!».

Στο εν λόγω blog post της, η Adobe παρουσίασε ένα πλάνο σταδιακής απόσυρσης του λογισμικού. Θα σταματήσει τις ενημερώσεις και τη διάθεση του Flash σταδιακά μέχρι το 2020, αλλά θα συνεχίζει να παρέχει υποστήριξη όπου αυτό χρησιμοποιείται ακόμη για αρκετά χρόνια στο μέλλον.