Το νέο Android malware «Judy», σας δείχνει διαφημίσεις συνέχεια | Digital Cube

Δωρεάν αποστολή/παράδοση με ACS Πανελλαδικά

211 411 6454

Digital Cube

Το νέο Android malware «Judy», σας δείχνει διαφημίσεις συνέχεια

Το καινούριο Android malware «Judy» έχει μολύνει πολλές εφαρμογές και βγάζει συνεχεία διαφημίσεις δουλεύοντας στο υπόβαθρο της συσκευής σας.

Ένα νέο και πολύ ενοχλητικό malware για το Android, εμφανίστηκε πρόσφατα. Την περασμένη Τρίτη οι ερευνητές σε θέματα ασφαλείας της εταιρίας Check Point, ανακάλυψαν αυτό το νέο malware με την παράξενη ονομασία – «Judy» – που έχει μολύνει πάνω από 41 διαφορετικές εφαρμογές στο Google Play Store, το κατάστημα εφαρμογών του Android. Αφού εγκατασταθεί , το «Judy» μιμείται τη λειτουργία ενός PC και, χρησιμοποιώντας κώδικα JavaScript, βρίσκει και εμφανίζει διαφημίσεις από την ίδια την πλατφόρμα της Google.

Το malware λειτουργεί, ως επί το πλείστον, στο υπόβαθρο και εισάγει διαφημίσεις σε διάφορες εφαρμογές και σε μερικές περιπτώσεις, δεν αφήνει άλλη επιλογή στο χρήστη από του να κάνει κλικ σε αυτές.

Ο σκοπός είναι το να βγάλουν λεφτά οι χάκερ από τα κλικ στις διαφημίσεις, μολύνοντας όσο το δυνατόν περισσότερες συσκευές Android μπορούν. Το malware κατάφερε να περάσει από τον έλεγχο του Bouncer, του φίλτρου ελέγχου της Google για malware, με το να δημιουργήσει μια «ενδιάμεση» εφαρμογή φορέα (middleware) που σιωπηρά συνδέεται με κάποιον σέρβερ και εγκαθιστά το «Judy» στη συσκευή του χρήστη.

Το χειρότερο είναι ότι πολλές από τις εφαρμογές του Play Store που μολύνθηκαν, ήταν πολύ δημοφιλείς, με βαθμολογίες 4 ή 5 αστεράκια. Οι χρήστες, για την ώρα, δεν μπορούν να βασιστούν στην ασφάλεια του Play Store, αλλά πρέπει να εγκαταστήσουν εφαρμογές καταπολέμησης malware τύπου «zero-day».

Σύμφωνα με την Check Point, το«Judy» έχει μολύνει κάπου ανάμεσα στα 4,5 εκατομμύρια έως και 18,5 εκατομμύρια συσκευές, μερικές ήδη από τον Απρίλιο του 2016! Οι περισσότερες από τις μολυσμένες συσκευές εκδόθηκαν από την Κορεάτικη Kiniwini, αλλά είναι άγνωστο αν η μητρική της εταιρία, Enistudio, έχει οποιαδήποτε ανάμιξη.

Λόγω της εμφάνισης τέτοιων malware, δεν είναι παράξενο που η νέα έκδοση του Android που ετοιμάζεται («Ο»), δίνει το μεγαλύτερο βάρος της στο θέμα της ασφάλειας. Θα έχει νέες και ενισχυμένες μεθόδους κρυπτογράφησης και ασφαλή εξερεύνηση του Internet μέσα στον browser, μια ιδιότητα του Chrome να χρησιμοποιεί μηχανική εκμάθηση για να μας προειδοποιεί για πιθανά επικίνδυνο περιεχόμενο στο Web.